Pravilno kuvanje testenine

Pre svega, pobrinite se da nabavite testeninu dobrog kvaliteta, tj. pravljenu od tvrdog brašna (brašna od tvrde pšenice). Ovo je vrlo važno ne samo zbog ukusa već i zato što od od dobrog kvaliteta testenine zavisi i njeno uspešno kuvanje. Testenina od tvrde pšenice kuva se ujednačeno spolja i iznutra, što nije slučaj kod testenine sačinjene od mekanog zrna.

Evo nekoliko saveta kako o najpravilnijem načinu kuvanja testenina:

  1. Potreban vam je veliki lonac, sa mnogo vode, zavisno od količine testenina koju želite da kuvate. Na taj način testenina će ostati rastresita i neće se slepiti i sjediniti u jednu masu.
  2. Voda valja da uzavri na veoma jakoj temperaturi. U trenutku kada počne da ključa ubacite  so. Ali ne preterujte, voda valja da ima samo slankast ukus. So se stavlja upravo u trenutku ključanja, da pojača žestinu vrenja.
  3. Odmah zatim stavite testeninu i pojačajte temperaturu kuvanja. Ovako dvostruko pojačanje toplote koje se postiže dodavanjem soli i povećanjem temperature služi da nadoknadi sniženje temperature vode prouzrokovano ubacivanjem hladne testenine.
  4. Kada stavljate testeninu, odmah po pojačanju temperature kuvanja, nastojte da je još više razredite.
  5. Nadgledajte kuvanje  i u međuvremenu pripremite zgodno i veliko cedilo.  Jedini način da se utvrdi da li je testenina skuvana jeste da probate komadić testenine, kad osetite da ne sadrži više ni malo od onog sirovog tvrdog sloja, ali da je još čvrsta, ne oklevajte, gotova je, možete je ocediti. Neki su vični da već pogledom utvrde kada je testenina gotova. Ali pri tome treba dosta paziti, kada testenina počne da se razvlači, a unutra je još tvrda, znači da nije dobrog kvaliteta. Još jedno upozorenje: ne uzdajte se potpuno u vreme kuvanja označeno na kesama, jer se često predlaže, suviše dugo vreme.
  6. Pre nego što procedite testo, stavite u lonac malo ulja, testenina će biti glađa, tako da se može bolje začiniti.
  7. Sipajte odmah testeninu u cedilo, protresite ga više puta, tako da se ocedi sva voda, svaka kap. Inače ako se sadrži nešto vode nastaju dve nezgode: još uvek vrela testenina previše bi omekšala, zatim preostala voda meša se sa sosom, razvodnjava ga i kvari mu ukus. Ako dobro procedite testeninu, izbećićete ove nezgode. Nije potrebno, kako to neki rade, preliti testeninu, hladnom vodom da bi zadržala čvrstinu.
  8. Testeninu možete servirati uz vaš omiljeni sos.

Jedan komentar

  1. Pera 19.02.2021 Odgovori

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *